nl

Hoe herken je een broodfokker?

/, Nieuws, Tips/Hoe herken je een broodfokker?

Hoe herken je een broodfokker?


Ondanks de vele waarschuwingen om geen puppy bij een broodfokker te kopen, lopen toch veel mensen in de val. Vooral wie voor het eerst een hond koopt, laat zich gemakkelijk misleiden. Daarom wil Tipaw jou helpen! Wij hopen dat je dankzij onze tips een volgende teleurstelling kan vermijden en in plaats daarvan een gelukkige en gezonde puppy bij een betrouwbare fokker zal halen.

Meer dan 4 verschillende rassen

Een broodfokker fokt niet met honden omdat hij gepassioneerd is door een bepaald ras. Hij doet dat om er geld mee te verdienen. Daarom gaat hij enkel fokken met rassen die “in de mode” zijn. In tegenstelling tot fokkers die hun hart verloren hebben aan een bepaald ras, gaat hij dus niet de unieke kenmerken en behoeften van die verschillende rassen kennen. Verwacht dus niet dat hij jou even goed advies kan geven als een fokker die zijn honden door en door kent.

Heeft een broodfokker van een bepaald ras geen puppy’s? Dan zal hij jou beloven om “er over enkele dagen wel te hebben”. Die puppy’s maken zichzelf natuurlijk niet! Hij zal ze dus ergens moeten kopen. Helaas kopen broodfokkers die puppy’s vaak bij fokkerijen die het daglicht niet mogen zien, of importeert hij er (illegaal) uit het buitenland.

Designer dogs

Bij broodfokkers vind je verder ook kruisingen of zogenaamde “designer dogs”. Die hebben doorgaans erg grappige en originele namen zoals de:

  • puggle: een kruising van een mopshond en een beagle
  • chorkie: kruising chihuahua en Yorkshire terrier
  • chiweenie: een chihuahua gekruist met een teckel
  • pomsky: kruising van een pomeriaan en een husky
  • enz.

Deze designer dogs worden allereerst gefokt omdat ze er heel schattig uitzien (en dus goed verkopen). Fokkers hebben daarbij echter geen oog voor mogelijke gezondheidsproblemen! Bovendien is het karakter van de puppy’s erg onvoorspelbaar. Veel Pomsky’s worden bijvoorbeeld gekocht als kleine gezelschapshond. Maar wanneer jouw Pomsky toevallig meer kenmerken heeft van de husky, zal hij niet tevreden zijn met een dagelijks blokje om! Ten slotte is het zelfs bij wet verboden dat erkende hondenfokkers kruisingen fokken.

De ouders zijn niet aanwezig

Als je een kennel bezoekt en je ziet er geen enkele volwassen hond, dan moet je je vragen stellen. De fokker zal je waarschijnlijk antwoorden dat het nestje komt van bij bevriende fokkers of mensen die toevallig een nestje hadden en dat ze de puppy’s aan hem hebben toevertrouwd. Alle verhalen zijn goed, maar laat je niets wijsmaken! De puppy’s zijn gewoonlijk ingevoerd vanuit Oostbloklanden. Daar moeten de teefjes aan de lopende band nestjes krijgen, zitten ze opgesloten in kooien en hebben geen contact met de buitenwereld. Het maakt ook niet uit welke honden samen een nestje krijgen; broer en zus, vader en dochter, verschillende rassen door elkaar… Zo lang er maar puppy’s geboren worden.

De puppy’s zijn erg klein

“Hoe kleiner, hoe schattiger”, dat weten de verkopers maar al te goed. Waarom dan wachten tot puppy’s de legale leeftijd van 3 maanden bereikt hebben om ze in te voeren vanuit het buitenland? Je kan heel gemakkelijk een valse geboortedatum op het paspoort zetten en verklaren dat de puppy ouder is. Op die manier worden te jonge puppy’s getransporteerd naar ons land.

Je moet echter weten dat de wet om puppy’s ten vroegste vanaf 15 weken te mogen invoeren niet voor niets bestaat. Alle honden die reizen binnen de EU moeten gevaccineerd zijn tegen rabiës, wat pas kan vanaf de leeftijd van 12 weken. Het vaccin is 21 dagen na toediening pas geldig, dus mogen honden ten vroegste een landsgrens oversteken wanneer ze 15 weken oud zijn. Rabiës is trouwens geen lachertje! De ziekte kent in bijna alle gevallen een dodelijke afloop en kan overgedragen worden op mensen of andere zoogdieren!

De ouders worden niet getest op erfelijke aandoeningen

Broodfokkers testen hun honden niet op erfelijke aandoeningen voordat ze ermee fokken. Bij zo’n hond is het risico dus groter dat hij op latere leeftijd problemen zal krijgen met zijn gezondheid. Het geld dat je bespaart door een puppy te kopen bij een broodfokker, zal je in de meeste gevallen later dubbel en dik terugbetalen. Niet alleen aan dierenartskosten maar ook aan kopzorgen en de hevige emoties die ermee gepaard gaan!

“Ja maar, het is er erg proper en de verkoper is echt heel vriendelijk!”

Natuurlijk zal een broodfokker zijn puppy’s op de best mogelijke manier aanbieden, anders zou niemand bij hem een hond kopen. Typisch bij broodfokkers is dat de plaatsen waar de klanten komen altijd heel proper zijn. Waar de klanten niet komen, tref je meestal de honden aan die er veel erger aan toe zijn. Dat kan bij de broodfokker zelf zijn, maar dat is lang niet altijd het geval! Puppy’s worden vaak op een ander adres (of in het buitenland) geboren en brengen hun eerste weken door achter gesloten deuren, waar niemand de ellende kan zien. Het is dus mogelijk dat je puppy al ziek werd voordat hij in de perfect onderhouden bak is gezet waaruit jij je puppy kiest. Je merkt dan pas dat je nieuwe beste vriend ziek is wanneer je ermee thuiskomt.

Wanneer je toch een puppy koopt bij een broodfokker…

Denk niet dat je een hond redt wanneer je die bij een broodfokker koopt. Met het geld dat jij voor die ene hond geeft, koopt hij er 10 nieuwe aan die in minstens even slechte condities geboren zijn. Je hebt dan misschien een hond “gered” van een leven in een kooi, maar je hebt indirect 10 andere honden dezelfde ellendige start van hun leven bezorgd.

En sta ook eens stil bij de moederhond die, in tegenstelling tot de puppy’s, niet weg kan uit de vuile, stinkende en vaak donkere hokken. Bovendien krijgt ze de tijd niet om te herstellen na elke bevalling en nadat ze een heel nest puppy’s heeft grootgebracht. In plaats daarvan wordt ze meteen weer zwanger gemaakt van zodra de puppy’s bij haar weg zijn.

Op zoek naar een alternatief voor de broodfokkers? Tipaw helpt je verantwoordelijke en betrouwbare fokkers te vinden!

Koop je liever een hond bij een gepassioneerde en betrouwbare fokker die het welzijn van zijn dieren op de eerste plaats zet? Bekijk onze fokkers en hun nestjes op onze website.


Meer weten…

Mocht je over dit artikel een vraag of opmerking hebben, aarzel dan niet om ons te contacteren via
[email protected]

Andere interessante artikels

Zorgeloos de natuur in: lentetips voor jou en je hond!

maart 30th, 2018|0 Comments

De lente betekent weer fijne tijd buiten in de natuur. Maar voor dieren brengt het verse groen ook wel wat vervelende gasten en mogelijke ongemakken met zich mee. Met onze lentetips echter kunnen zowel jij als je hond zorgeloos genieten in de natuur!

Opgepast met vooroordelen over kleine honden!

maart 19th, 2018|0 Comments

Ik woon op een appartement dus ik neem een kleine hond, kleine honden hebben minder nood aan lichaamsbeweging, grote honden hebben teveel plaats nodig,... In dit artikel gaan we dieper in op de hardnekkige vooroordelen over kleine honden.

Interview met Scale Dogs geleidehonden

maart 16th, 2018|0 Comments

Tipaw sprak met Scale Dogs, een Brusselse vzw die geleidehonden opleidt voor personen met een visuele beperking. Marianne Slingerland, directrice en instructrice bij Scale Dogs, was zo vriendelijk om ons alles over haar vzw te vertellen.

By | 2018-04-04T13:36:10+00:00 juli 6th, 2017|Advies, Nieuws, Tips|0 Comments

Laat een reactie achter